Een vloerkleed kan je woonkamer helemaal afmaken: het voegt sfeer toe aan je interieur. Om te voorkomen dat je vloerkleed een slechte blikvanger wordt, is het belangrijk om de juiste keuze te maken.
Hoe kies ik een vloerkleed?
1. Vorm en afmeting: wat past er het beste in jouw interieur?
2. Type vloerkleed: ga je voor hoogpolig, laagpolig of iets dat daar tussenin zit?
3. Materiaalkeuze: geef je de voorkeur aan natuurlijk of synthetisch materiaal, of een combi?
4. Kleurkeuze: kies je voor een sprekende kleur of liever voor een pastel- of natureltint?
5. Randafwerking: laat je de rand opvallen, of juist niet?
1. Vorm en afmeting
Kies je bij de keuze voor een vloerkleed voor een vierkante, rechthoekige of ronde vorm? En hoe groot moet je vloerkleed zijn?
De antwoorden op deze vragen zijn helemaal afhankelijk van de ruimte én of jij met de vorm de ruimte wil benadrukken, of juist niet. Door voor een grote afmeting te kiezen, kun je de ruimte groter doen lijken dan dat deze in werkelijk is. Een te klein vloerkleed creëert het tegenovergestelde: de ruimte kan kleiner lijken dat dat hij is.
Ook kun je met de vorm en afmeting de architectuur van de ruimte versterken. Daarom is een vierkant of rechthoekig vloerkleed niet altijd de beste keuze. Misschien dat in jouw kamer een geheel (of gedeeltelijk) rond vloerkleed beter staat. Of juist een combinatie van twee verschillende vormen en structuren. Het hangt ook af van de plaatsing van de meubels: zet je meubels (gedeeltelijk) op het vloerkleed, of juist niet? Die keuze kan per ruimte verschillen.
Tip: plak de vorm en afmeting die je in gedachte hebt op de vloer af met schilders-tape. Zo krijg je een beter beeld van het effect dat het vloerkleed gaat hebben. En geef jezelf de tijd om even te wennen aan de ‘nieuwe’ situatie.
2. Type vloerkleed
Er zijn hoogpolige vloerkleden en laagpolige vloerkleden.
Hoogpolig vloerkleed
Je kiest voor een hoogpolig vloerkleed wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar stukje contrast in je strakke interieur. Door de vaak lossere poolsamenstelling krijgt het vloerkleed een nonchalante uitstraling. Ook kan het in een ruimte zorgen voor structuurverschillen en warmte.
Bij hoogpolige vloerkleden zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een relatief vaste poolstructuur. Hierbij blijven de polen relatief goed rechtop staan, waardoor de dikte van het kleed vrijwel geheel behouden blijft. Bij lossere polen is er een bepaalde dikte te zien, maar zal het kleed zich iets meer laten pletten. Het tegenovergestelde ontstaat bij een vloerkleed met lange, dunne polen. Omdat de draden plat gaan liggen, blijft de hoogte minimaal. Het vloerkleed heeft dan wel een nonchalante uitstraling.
Laagpolig vloerkleed
Je kiest voor een laagpolig vloerkleed wanneer je minimalistisch bent ingesteld, maar wel een stukje warmte wil toevoegen aan je interieur. De mogelijkheden bij laagpolige vloerkleden zijn eindeloos. Er zijn bijvoorbeeld verschillende structuren mogelijk die variëren van heel glad tot een stoere, grovere structuur. Ook zorgen de vele kleurmogelijkheden dat het vloerkleed perfect kan passen bij de rest van je interieur.
Effen of gemêleerd vloerkleed
Naast de keuze voor de structuur, kleur en poolhoogte is het handig om na te denken of je voorkeur uitgaat naar een effen of een gemêleerd vloerkleed. Wanneer je kiest voor een gemêleerd vloerkleed, is het kleed minder besmettelijk voor viezigheid en daardoor een stuk makkelijker in gebruik. Dit geldt ook voor vloerkleden die kleine hoogteverschillen in de draden van de polen hebben.
3. Materiaalkeuze
Als je de vorm en afmeting van het vloerkleed bepaald hebt en ongeveer weet welke poolhoogte het vloerkleed moet krijgen, kun je een keuze gaan maken in het materiaal. Je hebt de keuze uit natuurlijke materialen en synthetische materialen.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld katoen, wol, (geiten)haar, kokos en sisal. Deze materialen kunnen zorgen voor een stoere, luxe en puur natuur-uitstraling in je kamer.
Katoen
+ Sterk materiaal
– Gevoelig voor vlekken en verkleuren. Vaak neemt men dit voor lief, omdat dit inherent is aan het materiaal; de uitstraling van katoen kan niet nagemaakt worden
Wol
+ Geeft een luxe uitstraling
+ Heeft als praktische eigenschap dat het (tot op zekere hoogte) vuil-afstotend is. Het is veerkrachtig materiaal en isolerend
+ Wordt vaak gecombineerd met (geiten)haar
Kokos en sisal
+ Zijn sterke, natuurlijke vezels
+ Hebben door hun kleine kleur- of structuurverschillen een grovere uitstraling
– Zijn niet echt zacht en wat moeilijker schoon te maken
Synthetische materialen (kunststof)
Synthetische materialen worden vanwege de prettige én praktische gebruikseigenschappen vaak gekozen. Vaak herken je niet eens dat het materiaal van kunststof afkomstig is. Afhankelijk van de structuur kan kunststof ook heerlijk zacht zijn. Door de handige eigenschappen is kunststof over het algemeen lichtecht, wat betekent dat het weinig verkleurt. Ook is kunststof erg gebruiksvriendelijk, omdat het gemakkelijk is om schoon te maken.
Soorten kunststoffen
Kunststoffen die, al dan niet gecombineerd, gebruikt kunnen worden voor het maken van een vloerkleed zijn bijvoorbeeld polyamide (PA), polyacryl (PAC), polyester (PL) en polypropyleen (PP).
4. Kleurkeuze
Bij deze stap kiezen we de kleur van het vloerkleed. De kleur kan afhangen van het materiaal dat je bij stap 3 hebt gekozen.
Wol
Kies je voor een wollen vloerkleed, dan kiest men vaak voor een tijdloze kleur. Je wil er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en er niet op uitgekeken raken. Hou je meer van zachtere kleuren? Dan kun je kiezen voor een subtielere kleur, die meegaat met de kleur van de vloer en basis van je kamer. Je zorgt dan voor meer contrast in je kamer door voor een donkere bank te kiezen of bijvoorbeeld accessoires en kunst meer op te laten vallen.
Kunststof
Een kunststof vloerkleed is vaak iets goedkoper dan een wollen vloerkleed. Het kan daardoor makkelijker zijn om hierbij een kleur te kiezen, omdat je het na een aantal jaren zou kunnen vervangen. Zorg wel voor een kleur die altijd ergens terugkomt in je kamer. Anders trekt alleen het vloerkleed de aandacht en niet de rest van je interieur. En hou rekening met de kleur van de meubels die erbij komen te staan.
Tip: wil je wel graag een kleur, maar vind je helemaal effen te ‘gewoontjes’? Denk er dan eens over na om een gekleurde streep in je vloerkleed te plaatsen. De streep, van bijvoorbeeld 10 centimeter, zorgt voor een fris accent dat ergens anders in je interieur ook terugkomt. Het overgrote deel is dan subtieler van kleur.
5. Randafwerking
Voor de randafwerking van je vloerkleed zijn vele opties mogelijk. Afhankelijk van wat je met de rand wil bereiken, kun je kiezen uit bijvoorbeeld banderen, een smalle bries, een decoratieve band of festonneren.
Smalle bries
Bij een smalle bries wordt in een bijpassende kleur een smalle band om het vloerkleed gezet. Het resultaat is dat je een nauwelijks zichtbare rand ziet. Het materiaal van de band kun je zelf bepalen. Nubuck of katoen zijn bijvoorbeeld mogelijk. Je kan ook een smalle bies aan de band laten plaatsen, waardoor de stiknaad altijd zichtbaar is.
Banderen
Bij banderen wordt er een rand om het vloerkleed geplaatst. Je kan zelf het materiaal van de rand en de breedte kiezen. Kies je voor katoen, dan krijg je een natuurlijke uitstraling. Kies je voor synthetisch materiaal, dan is de rand makkelijker schoon te houden en verkleurt hij minder. Door voor linnen of jute te kiezen, geef je een stoere uitstraling aan het vloerkleed.
Decoratieve band
Met een decoratieve band laat je de rand juist extra in het oog springen. Dit kan bijvoorbeeld met leer. Hierbij zijn er geen naden in het zicht van je vloerkleed, maar zijn de randen wel opgevuld. Hou er wel rekening mee dat wanneer je kiest voor een decoratieve band, de band een dominante rol zal hebben in je interieur.
Festonneren
Bij festonneren wordt de rand afgewerkt met een draad die met een bijpassende kleur erom heen geplaatst wordt. Hierbij kun je kiezen uit wollen en nylongarens. De rand valt dan niet te veel op.
Advies
Kom je er nog niet helemaal uit? Of twijfel je nog? Het is altijd verstandig om advies in te winnen, zodat je de juiste keuze maakt voor jouw vloerkleed. Dan weet je altijd dat er goed is nagedacht over alle aspecten. We komen graag op afspraak bij u langs om te kijken welk vloerkleed het beste bij u past. Maak hiervoor een afspraak.