Assiesplein 8, Zwolle, 038 – 422 30 30

Zoek
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels.

 • Afwerking en onderhoud met zeep Zeep als onderhoudsmiddel voor houten meubels werkt op twee manieren. In de eerste plaats werkt zeep preventief. Na elke zeepbehandeling volgt een verzadiging van het oppervlak door de cocos- en sojavetten waardoor vuil en vocht minder kans hebben om in het hout door te dringen.In de tweede plaats werkt de zeep ook reinigend door het vuil in de bovenste laag van het hout te verwijderen. Wanneer een gezeept meubel aan u wordt geleverd is het reeds een aantal keren gezeept en vergt het daarna regelmatig onderhoud.De zeep (witgepigmenteerd of naturel) is vervaardigd uit plantaardige grondstoffen zonder gebruik van kleur- en geurstoffen, conserveringsmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen.De zeep is uiterst geconcentreerd en dient te worden verdund met water, alvorens op het hout aangebracht te worden. Hoe hoger de concentratie zeep hoe witter/bleker het hout wordt of blijft. Hoe vaker u het zeept des te witter/bleker zal het hout worden cq blijven en des te meer bescherming voor het hout.Vuil en vlekken kunt u verwijderen door de zeep onverdund op de ruwe zijde van een schuursponsje  (katoenen doek gebruiken bij een geolied meubel) aan te brengen en op de te reinigen plek in de richting van de houtnerf met druk, al naar gelang de intensiteit van de vlek, te schuren. Vervolgens de plek afnemen met een schone, vochtige doek. Indien nodig, een aantal keren herhalen. Aansluitend het meubel volgens normale gebruiksaanwijzing zepen.

  Moeilijke vlekken, zoals vettigheid en rode wijn kunt u verwijderen door een kleine hoeveelheid pure zeep op de vlek te leggen en dit af te dekken met een vochtige doek waarna u de zeep ongeveer 10-12 uur laat inwerken. Daarna het vlak opnieuw inzepen.

   

   

 • Normaal schoonhouden met een vochtige doek.Het zepen dient u te herhalen, afhankelijk van het gebruik en vuil worden:
  – eet- en salontafels: 1 x per 1 tot 3 weken
  – dressoirs en kasten: 1 x per 1 tot 3 maanden
 • Het zeepmengsel bestaat uit: 1 deel zeep en 20 tot 40 delen water. De verhouding is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van het meubel en de kleurnuance die u wilt bereiken.Bij intensief gebruik adviseren wij u een verhouding van 1:20 tot 1:30.Bij minder intensief gebruik kunt u volstaan met 1:30 tot 1:40.
 • Vóór gebruik van een zeepmengsel van wit gepigmenteerde zeep het mengsel goed schudden of roeren, zodat het witte pigment zich goed met de zeep vermengt.
 • Het is aan te raden dit mengsel te bewaren in een afsluitbare fles of plantenspuiter, zodat het altijd klaar staat voor gebruik.
 • Breng het mengsel aan op de ruwe kant van het bijgeleverde schuursponsje (katoenen doek gebruiken bij een geolied meubel) en zeep het hele meubel in, in de richting van de houtnerf. Laat dit ca. 2 minuten inwerken.
 • Daarna het meubel met een schone, vochtige doek afnemen waardoor overtollig zeep en vuil in de toplaag van het hout worden verwijderd. Het water zal zeer snel verdampen en een nieuwe zeeplaag in het hout blijft over.

 

 

 • Afwerking en onderhoud met olieDe natuurlijke oliën die worden toegepast op Pilat&Pilat meubelen versterken de structuur en kleur van het hout en zorgen voor een sterk en slijtvast oppervlak. De speciale samenstelling van de oliën zorgt er voor dat het hout blijft “ademen”. Het hout is daarom veerkrachtig en duurzaam en behoudt zijn natuurlijke eigenschappen.
 • Pas aangekochte Pilat&Pilat meubelen die met olie afgewerkt zijn hebben een uithardingsperiode nodig van 8 tot 10 weken. Gedurende deze periode vormt zich een beschermend laagje over het hout. Wij adviseren u in deze periode het meubel niet intensief te gebruiken:• De eerste 8 tot 10 weken uw meubel NIET met onderhoudsolie behandelen.
  • Bescherm uw geoliede meubel tegen vocht door het gebruik van onderzetters.
 • Door het gebruik van het meubel kan het hout vaal worden. U kunt uw meubel dan ‘opfrissen’ met de bijgeleverde onderhoudsolie (naturel of witgepigmenteerd). Deze onderhoudsolie herstelt de oorspronkelijke olielaag en geeft een zijdeachtig, soepel, vuil- en waterafstotend laagje.• Het meubel normaal schoon houden met een vochtige doek.• Bij gebruik van wit gepigmenteerde onderhoudsolie het flesje voor gebruik goed schudden en eventueel roeren, zodat het witte pigment zich goed met de olie vermengt.
 • • Een kleine hoeveelheid onderhoudsolie op een katoenen doek aanbrengen en in het hout masseren.
 • • Na een droogtijd van 20 minuten het meubel droog wrijven met een schone katoenen doek in de richting van de houtnerf. Deze behandeling na ca. 40 minuten herhalen.
 • • Het meubel mag pas na 4 uren weer normaal gebruikt worden. Na de behandeling met onderhoudsolie mag het hout op de behandelde plekken 24 uur niet met water in aanraking komen in verband met het uitharden van de olie.
 • Waarschuwing:
  vergeet niet om de katoenen doek waarmee de onderhoudsolie is ingewreven na gebruik goed uit te spoelen met water en buiten te laten drogen, of nat gemaakt met water in een plastic zak op te bergen en weg te gooien. Dit in verband met zelfontbrandinggevaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen over onze nieuwe producten, design trends en meer.