Assiesplein 8, Zwolle, 038 – 422 30 30

Zoek
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kies ik de juiste eetkamertafel?

Je bent toe aan een nieuwe eetkamertafel. Alleen het blijkt nog niet zo eenvoudig om de juiste te vinden. Er zijn zoveel opties. Om je een beetje te helpen 5 tips die je mee kunt nemen bij het maken van de juiste keuze.

TIP 1.

Houd rekening met de loopruimte bij het kiezen van de afmeting. Een grote tafel is mooi maar als het niet past, dan past het niet. Het is heel vervelend steeds het gevoel te hebben dat je tegen een tafel stoot als je door de ruimte loopt. Het is lastig om vaste stelregels te geven voor de afmetingen. Maar er zijn wel richtlijnen te bedenken. Reken voor een looppad achter de stoelen langs ongeveer 1.20m. Er kan dan makkelijk gepasseerd worden terwijl iemand op de stoel zit. Hoeft er niet regelmatig gelopen te worden, dan volstaat 70 cm ruimte om de stoelen naar achteren te kunnen schuiven en ‘uit te stappen’.

TIP 2.

Denk na over de vorm. De vorm speelt een rol. Veel mensen kiezen voor een rechthoekige tafel, maar steeds vaker wordt ook weer gekozen voor een ronde tafel. Houd er rekening mee dat een ronde tafel vaak iets meer ruimte vraagt. Je bent echter wel weer flexibeler in het aantal personen dat mee kan eten. Een stoel is wat makkelijker ertussen te plaatsen. Als rond niet past is vaak ovaal ook een mooie vorm.

Tip 3.

Houd rekening met de breedte van de stoelen. Of je nou al eetkamerstoelen hebt, stoelen op het oog hebt, of nog aan je stoelenjacht moet beginnen, het is altijd belangrijk om rekening ermee te houden dat de stoelen tussen de poten van de tafel moeten passen. Niets is zo irritant als het de hele avond met je knieën tegen een poot te moeten zitten omdat de stoelen eigenlijk niet onder de tafel passen. Een veel gemaakte fout is dat de lengte van de tafel als uitgangspunt wordt genomen en niet de afstand tussen de poten. De meeste stoelen zijn ongeveer 45 a 50 cm breed en armstoelen ongeveer 60 cm. Reken vervolgens ongeveer 40 cm als benodigde speelruimte (liever nog wat meer) voor 3 stoelen aan één zijde. Dit betekent dat de poten voor 3 stoelen van 50 cm breed 190 cm uit elkaar moeten staan. Als je leuningen aan je stoelen hebt, is het zelfs nog beter om minimaal 50 cm aan te houden, zodat je makkelijk kunt ‘inschuiven’. Neem het als het kan nog wat ruimer…. En natuurlijk kan het altijd minder als je per se die ene tafel met die specifieke stoelen wilt combineren ; ). Bereken dan alleen even of je dan niet dagelijks een ellebooggevecht moet houden én (ook belangrijk) of de stoelen nog mooi naast elkaar staan aan tafel.

Tip 4.

Houd rekening met de dikte van het blad. Wil je een dik blad op je tafel, houd er dan rekening mee dat dit ervoor kan zorgen dat een lang persoon moeite kan hebben om zich tussen de zitting van de stoel en de onderkant van de tafel te manoeuvreren. Ook met je benen over elkaar zitten wordt dan soms een uitdaging. Dit geldt overigens ook voor een sierrand aan de onderzijde van je tafel. Denk ook aan de eventuele leuningen van stoelen die onder de tafel moeten kunnen. Als dat opeens niet blijkt te passen, dan verlies je een hoop loopruimte.

Tip 5.

Neem een blijvend element in je interieur als uitgangspunt voor de kleur. Belangrijk is de vraag van welk materiaal de tafel gemaakt moet zijn of welke kleur het beste geschikt is. Uiteraard is dat iets wat heel nauw samenhangt met persoonlijke smaak. Verstandig is om een blijvend element in je kamer als uitgangspunt te nemen. De vloer, een bank of een kast. Het kunnen allemaal goede aanknopingspunten zijn. Als je dan op jacht gaat naar de ideale tafel dan is het altijd handig als je staaltjes van de in de ruimte gebruikte materialen kunt laten zien. Via internet bestellen is mogelijk, maar altijd lastig. Immers je kan het materiaal niet zien en voelen. Een oplossing kan dan zijn om bij ons in de showroom langs te komen en de tafels en stalen in het echt te zien en te voelen. En indien nodig het juiste advies te krijgen voor het maken van je keuze.

Dus bent u opzoek naar een mooie eetkamertafel? Kom dan gerust eens langs in onze showroom in Zwolle. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen over onze nieuwe producten, design trends en meer.